lentevoetenNu dat de lente officieel van start is, de klok een uur vooruit is en het zonnetje zich steeds vaker laat zien, is het hoog tijd voor een voorjaarsschoonmaak. Van je lijf om precies te zijn. Schud de winter van je af met deze vitale voorjaarstips:

Ga naar buiten
De dagen worden langer en warmer. Frisse lucht en natuurlijk daglicht geven je veel energie. Zoek het buiten zo vaak mogelijk op, zowel in je vrije tijd als tijdens je werk, door bijvoorbeeld een lunchwandeling te maken.

Als de temperatuur een beetje aangenaam begint te worden, maar het is nog te koud om buiten te dineren, zou je al best snel kunnen picknicken. Kies een mooie lentedag uit, vul een mand met allerlei lekkers en geniet samen met je kinderen of vrienden in de natuur van een geweldige lunch!

Zelfs als de zon nog niet zo sterk schijnt, uit de wind kun je al heel vroeg in de lente voor het eerst zonnen. Pak iets te lezen of doe je ogen dicht en geniet van de vogeltjes die zachtjes om je heen fluiten en de bijzondere lentegeur.

Heb je een tuin, terras of balkon, dan ontkom je er niet aan om het zomerklaar te gaan maken. En dat doe je natuurlijk in de lente. Bovendien valt er zowel voor jou als voor je (klein)kinderen veel te beleven op je buitenplaats: veel bomen en planten komen tot bloei, de dieren ontwaken uit hun winterslaap en bloemen schieten overal uit de grond. Door bewust de lente mee te maken, word je gelukkiger en vitaler!

Vele studies en onderzoeken wijzen uit dat daglicht essentieel is voor allerlei lichamelijke processen. Daglicht verhoogt je concentratie en voorziet in de vitamine D, wat op z’n beurt voor de betere weerstand en calciumopname zorgt.
Je lichaam is afhankelijk van zuurstof. Zuurstofrijk bloed voedt alle cellen en organen in je lichaam. Adem diep in en uit als je buiten bent, en laat je lijf profiteren van de frisse buitenlucht.

Kortom, daglicht en buitenlucht hebben een positieve uitwerking op je gezondheid. Door meer buiten te zijn voel je je energieker, fitter, gezonder en gelukkiger.

Voed je lichaam
Neem om te beginnen de tijd om op je gemak te ontbijten terwijl de natuur buiten ontwaakt. Zelfs als het niet iedere dag mogelijk is. Elke keer dat je wel mindful van je gezonde ontbijt kunt genieten, krijgt je vitaliteit er een boost van.

Er bestaan zo veel meningen over hoe je gezond kunt eten, toch hoeft het niet zo ingewikkeld te zijn. Gezond eten is in de eerste instantie kiezen voor zo veel mogelijk variatie! Door veel verschillende soorten planten, granen, vlees, vette vis, peulvruchten, noten en zaden, maar ook kruiden en specerijen te eten, zorg je ervoor dat je een breed pallet aan voedingsstoffen binnen krijgt. Je doet er goed aan om voornamelijk volkoren graanproducten en zilvervliesrijst te eten, maar verwerk ook andere (pseudo)granen in je gerechten, zoals bijvoorbeeld boekweit.

Kies voor de producten die dicht bij de natuur staan. En hiervoor hoef je echt niet alleen maar naar de biologische winkel (bij dierlijke producten is het wel aan te raden) of de plaatselijke boerderij. Begin bijvoorbeeld door je sla, andijvie, kool en andere groenten voor in je salade of pastasaus zelf te snijden.

Gezond eten betekent ook luisteren naar je lichaam. Eet rustig, proef goed wat je eet en geniet ervan met volle teugen. Hierdoor ben je sneller verzadigd. Niet alleen wat betreft de hoeveelheid, maar ook de smaak.

Kom in beweging
Wandelen is een geweldige manier om extra te bewegen. Sta op met de opkomende lentezon en maak een actieve ochtendwandeling.

Heb je een hond? Dan wordt zowel jouw hond als jij helemaal blij van stevig doorstappen in het bos of langs de kust. Tot 1 mei mag je hond nog bijna overal los op het stand om samen met jou lekker uit te waaien.

Het is steeds minder koud en regenachtig, maar ook nog niet zo broeierig warm als het in de zomer kan zijn. Lenteweer is dus bij uitstek geschikt voor een uitgebreide fietstocht. En pak natuurlijk steeds vaker je fiets voor de andere zaken.

Ben je bekend met het hardlopen of skaten, dan is het nu het moment om je sportgewoonte weer op te pakken.

Wat ook heerlijk is voor je lichaam en geest, is om je dag met een aantal yoga-oefeningen af te sluiten.

Oftewel, beweging geeft je niet alleen energie, het maakt je fitter, aantrekkelijker en een stuk gelukkiger!

Laat je opvrolijken door alles wat de lente te bieden heeft en morgen gezond weer op!

(Be)leef de lente!
Getagd op: