mamababyballenNu dat de zomervakantie voor de meesten voorbij is, de scholen weer begonnen zijn en jij je wekker uit de stof heb gehaald, zie jij je agenda als de bliksem vol lopen. De onuitputtelijke to-do-list komt weer te voorschijn en voordat jij het weet, neemt je energiepeil af.

Te veel verantwoordelijkheden en taken, oftewel, te veel hooi op je vork doet je het overzicht verliezen en levert je alleen maar stress op. En dan hoor ik je zeggen: “Tegenwoordig heeft iedereen hier last van.” Echter, jij bent niet iedereen! Dus start vandaag nog met het verminderen van het aantal ballen.

Wat je hierbij kan helpen, is het onderzoeken hoe en waarom je eigenlijk zo veel taken op jouw bord krijgt, bijvoorbeeld:

  • Je zegt te vaak ‘ja’, ook tegen dingen die je niet interessant of zelfs niet leuk vindt.
  • Je bent een controlefreak en dus doe je het allemaal maar liever zelf.
  • Je hebt moeite met het focussen op slechts een enkele doel tegelijkertijd.
  • Je vind het lastig om dingen af te ronden.
  • Je blijft steeds meer drukte opzoeken omdat iedereen in jouw omgeving druk is.

En zo zie je maar, het is geen kunst om de ballen te vinden om hoog te houden. De kunst zit ‘m juist wel in het dingen doen die er écht toe doen. Je zult dan al gauw merken dat er bepaalde taken gedelegeerd, uitgesteld of zelfs stopgezet kunnen worden. Blijft er toch te veel op je bordje liggen, dan is het maken van een goede planning noodzakelijk. Maar regelmatig een simpel en duidelijk ‘nee’ doet ook wonderen.

Met andere woorden, je hebt ballen nodig om ervoor te zorgen dat je minder ballen hoog hoeft te houden!

Hoe houd je alle ballen hoog?
Getagd op: