grizzlyIedereen weet dat 2 keer per week vis eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis, goed voor de gezondheid is. Maar waarom eigenlijk?

Vette vis is rijk aan omega-3-vetzuren. Er zijn verschillende soorten omega-3 vetzuren, maar de belangrijkste en de meest bekende zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en docosapentaeenzuur (DPA). Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn onmisbaar voor onze gezondheid, omdat ze:

  • het risico op hart- en vaatziekten helpen verkleinen;
  • een belangrijke rol voor ons immuunsysteem spelen;
  • ontstekingsremmende werking hebben;
  • het risico op de cognitieve stoornissen zoals dementie en Alzheimer kunnen verminderen.

Omdat ons lichaam deze vetzuren niet of nauwelijks zelf kan aanmaken, worden ze semi-essentieel genoemd. ALA is te vinden in walnoten, sommige plantaardige oliƫn, lijnzaad en minimaal in chiazaad. EPA en DHA komt voornamelijk in vette vis voor. Hierdoor worden deze vetzuren ook wel visvetzuren genoemd. Het lichaam kan ook zelf EPA en DHA uit ALA aanmaken. Het is echter onduidelijk hoeveel en of het voldoende is. Daarom is het van belang om minstens 2 keer per week (vette) vis te eten, zoals haring, makreel, zalm, paling, heilbot, bokking en sardines. En dat kan op diverse manieren. Koop bijvoorbeeld een (broodje) haring op de markt i.p.v. een loempia, maak een heerlijke lunchsalade met makreel of sardientjes, neem gegrilde zalm bij je avondmaaltijd of leg een heilbot-pakketje op je BBQ.
Vissticks, kibbeling of een lekkerbekje zijn vooral vet door hun bereiding, waaronder het frituren.

Lust je absoluut geen vis, overweeg dan om de Omega-3-vetzuren te suppleren. Lees wel goed de etiketten op de potjes van visolie supplementen, want de concentraties van vooral EPA en DHA verschillen heel sterk.

Ook kun je ervoor kiezen om de producten met toegevoegde Omega-3-vetzuren te eten, zoals bijvoorbeeld een omega-3 ei. De kippen die deze eiren hebben gelegd, hebben extra lijnzaadolie met hun voeding gekregen. Een omega-3 ei bevat ongeveer 600mg omega-3-vetzuren, waarvan 480mg ALA en 120mg EPA/DHA. Ook zeewier bevat omega-3-vetzuren, maar wel in geringe hoeveelheid. Slechts 88 mg per 100g product, waarvan 87mg EPA.

Omega-3-vetzuren zijn dus belangrijk voor jong en oud, zowel voor ons lichaam als voor onze mentale gezondheid!

Hoe krijg je voldoende Omega-3 op je bord?
Getagd op: