moederdagJe leest het goed, een M&M – Mindfull Mama. Een mama die haar hoofd koel kan houden in de achtbaan van het ouderschap.

De combinatie van mama zijn, werk en tijd voor jezelf zien te vinden kan een enorme uitdaging voor je zijn. Voeg eraan toe de hoge eisen die onze huidige maatschappij aan je stelt en je hebt de poppen aan het dansen. Alles moet sneller dan snel, maar je lijkt nergens meer tijd voor te hebben. Je wilt niets missen, maar je hoofd zit al vol. Je voelt dat je bijna niet meer kunt genieten van wat de meest bijzondere reis van je leven zou kunnen zijn.

En dan…. dan moet je back to basic. Terug naar de dingen doen, voelen, proeven, meemaken die voor jou het moeder zijn de moeite waard maken. En dat zijn soms hele kleine dingen!

Als moeder van een dochter van net 1 jaar oud en een dochter die binnenkort alweer 3 wordt, heb ik net als jij het cliché der clichés meegemaakt – de tijd vliegt voorbij! Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik hoop dat mijn tips je gaan helpen om een Mindfull Mama te worden.

Leef nu
Wanneer je overweldigd raakt door de talloze keuzes en hoge verwachtingen die het ouderschap met zich meebrengt, is het verleidelijk om te dromen van ‘betere tijden’. Maar omdat iedere fase van de opvoeding haar eigen voor- en nadelen kent, is straks niet mooier dan nu. Probeer dus te leven in het hier en nu, want voor je het weet is nu alweer voorbij en heb je niet genoten van al die mooie momenten met je kind(eren) omdat je droomde over straks.

Stop multitasken
Veel dingen tegelijkertijd willen doen zorgt ervoor dat de tijd alleen maar sneller lijkt te gaan. Hierdoor krijg je nog meer haast en de neiging om nog meer te willen doen. Multitasken is bovendien niet met je volledige aandacht bezig zijn met één bepaalde taak, maar je druk maken over wat je allemaal te doen hebt. Maar er is een verschil tussen veel te doen hebben en denken dat je veel te doen hebt. Start vandaag nog met slechts één ding tegelijk te doen en je zult snel merken dat je meer voor elkaar krijgt met minder stress.

Perfectiominder
Ook bij mij moet alles altijd 100% goed zijn. En waarom? Alleen wat de opvoeding van mijn dochters betreft, is het helemaal niet haalbaar. Want het opvoeden is geen exacte wetenschap. En ieder kind is anders. Maar dat wist je al. Het heeft dus geen zin om aan jouw kwaliteiten als moeder te twijfelen. Zolang jouw kind(eren) je aandacht en liefde ervaren, is het voor hen meer dan voldoende. Volg je gevoel. Doe eens gek, vooral met je kinderen, dan doe je het al goed genoeg!

Wees de stemmingmaker
Zeg je dat ook wel eens: “Ooooohhh, mijn kind is vandaag echt met het verkeerde been uit het bed gestapt!” En wat denk je, je kind denkt af en toe precies hetzelfde over jou! Want zowel je kind als jij kunnen af en toe slecht humeur hebben. Heeft je kind hier zo maar, van uit het niets last van gekregen, bij jezelf daarentegen, kan je het vaak makkelijk van te voren zien aankomen. Je hebt misschien een nachtje slecht geslapen, op je werk wil het niet helemaal lukken, de huishoudelijke taken stapelen zich als maar op, je voornemen om deze week het regelmatig sporten weer op te pakken is mislukt, al dan niet door de combinatie van de eerstgenoemde factoren. Het resultaat is dat je je even niet zo happy voelt. En dan ligt het te snel geduld verliezen met je kind(eren) al gauw op de loer. Zeker als je kind toevallig op diezelfde dag met dat bekende verkeerde been uit het bed was gestapt. Sta even stil bij het feit dat je prikkelbaar bent en laat het los. Je kunt het feit dat iets vandaag niet gelukt is, toch niet meer terugdraaien. Morgen weer een dag!
Wanneer je zoon of dochter een slechte bui heeft en daardoor dingen doet of zegt die jij niet goed vindt, probeer te reageren vanuit compassie. In plaats van boos te worden, kun je beter je kind zo snel mogelijk helpen om weer in de positieve flow te komen. Jij maakt de muziek en je kind danst….

Hoe word ik een M&M?
Getagd op: