hartVitaliteit wordt vaak geassocieerd met gezond, fit en sportief zijn. Maar het is veel meer dan dat.
Als een BOvV vitaliteitscoach kan ik je helpen om te ontdekken wat je in het leven wilt bereiken. Op basis van je wens brengen wij samen in kaart wat jouw gewenste resultaat is. Rekening houdend met de mogelijke obstakels onderweg, maken wij een gerichte plan van aanpak. Daarbij leer ik je ook nog de vaardigheden om datgene wat je echt wilt, succesvol na te streven. Want als je hart in balans is met je hoofd, dan ligt de wereld aan je voeten!

In een wereld vol mogelijkheden is het maken van een keuze des te moeilijk. Vaak wordt het je aangeraden om op je gevoel te vertrouwen. “Volg je passie, volg je hart!” – is een advies dat dan meestal gegeven wordt. Natuurlijk zit er een kern van waarheid in. Het kan je echter ook blind maken voor de realiteit.

Je hart volgen
Diverse onderzoeken naar de effecten van intuïtieve keuzes hebben aangetoond dat een sterke intuïtieve voorkeur tot informatievermijdend gedrag leidt dat in strijd is met die voorkeur. Je hart volgen helpt je dus meestal niet om zo goed mogelijke keuze te maken, simpelweg omdat je kritische houding afneemt. Daarnaast is het volgen van je hart lastig, als je emoties fluctueren.
Zodra je hebt bepaald wat je wilt, is het handig om te bedenken welke mogelijke obstakels je onderweg tegen kunt komen. Kijk daarbij realistisch naar welke problemen je kunt oplossen. En als dat niet lukt, stel jij je doel een klein beetje bij, want dat is helemaal niet erg. Lukt het je wel om de realistische opties te vinden om je problemen onderweg op te lossen, dan geeft dat juist energie om door te gaan.

Deze aanpak noemen psychologen mental contrasting. Het helpt je om beter je doelen te bereiken. Volg daarom zeker je hart, maar stuur met je hoofd!

Geraadpleegde bronnen:
Chivo Opleidingen.
Oettingen G (2009, Mayer D, Timur Sevincer A, e.a. . Mental contrasting and goal commitment: the mediating role of energization. Pers Soc Psychol Bull. 2009 May;35(5):608-22.

Volg je hart, maar stuur met je hoofd
Getagd op: